NIEUW verkrijgbaar: Milk Bar

Voedingsdiarree, aan elkaar zuigen en een slechte gewichtstoename zijn veelvoorkomende problemen bij kalveropfok. Deze problemen kun je verminderen door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen tijdens het drinken.

Een moederkoe geeft melk op het moment dat het uier wordt gestimuleerd waardoor er oxytocine vrijkomt in de bloedbaan. Door de oxytocine trekken cellen in de uier zich samen en hierdoor wordt melk uit de melkblaasjes in de melkboezems boven de spenen geperst.
Oxytocine zorgt er niet voor dat er melk uit de speen komt. Een kalf oefent zowel positieve als negatieve druk uit (knijpen en zuigen) aan de speen. Hierdoor wordt het speenkanaal fysiek geopend waardoor er melk uit de speen komt. Een kalf drinkt niet snel en produceert erg veel speeksel, in zo’n 4 á 5 minuten krijgen ze ongeveer een liter melk binnen.

De speen maakt het verschil
Bij het ontwerp van de Milk Bar-spenen is rekening gehouden met de gezondheid van het kalf. Het rubber is speciaal ontworpen om te zorgen dat de kalveren hard zuigen totdat ze gespeend worden, ter ondersteuning van het spijsverteringsstelsel. Mik Bar-spenen worden gemaakt in Nieuw-Zeeland en elke speen is met de hand geopend, zodat we weten dat de melk er met de juiste snelheid uitkomt.

Milk Bar-spenen zijn ontworpen voor correct zuigen vanaf het moment waarop een kalf leert drinken totdat het gespeend wordt.

Kalveren leren drinken met Milk Bar-systemen
Milk Bar heeft alle mogelijkheden in huis voor de complete opfok van uw kalveren. Flessen, veel verschillende drinkbakken en zelfs een Milk Kart. Het kan veel tijd kosten om een kalf te leren drinken uit een emmer of snelle speen, dit is onnatuurlijk. Bij de Milk Bar-speen zuigt het kalf op dezelfde natuurlijke manier als aan de uier, dus de kalveren leren dit erg snel. Belangrijk: het spijsverteringsstelsel van een kalf werkt alleen goed als het kalf in dezelfde houding drinkt als bij de koe. De speen moet zich op een hoogte van ongeveer 60 cm van de grond bevinden. Op deze manier kan de slokdarmsleuf helemaal dichtgaan, zodat de melk in de lebmaag terecht komt.

Het belang van één speen per kalf
Milk Bar-spenen zijn wetenschappelijk ontwikkeld om de juiste drinksnelheid en zuigwerking na te bootsen. Kalveren produceren zo veel mogelijk speeksel, waardoor hun afweer toeneemt en hun spijsvertering verbetert. Als u één speen gebruikt voor meerdere kalveren, wordt het rubber zacht en komt de melk er te snel uit waardoor een kalf te snel drinkt.

Een kalf die te snel drinkt
Op het moment dat het melk uit de speen van de koe letterlijk in de bek van het kalf spuit denk je misschien, dit is makkelijk voor het kalf! Maar een te snelle melktoevoer kan juist problemen opleveren. Maar waardoor weet je nog meer of een kalf te snel drinkt? Er wordt gezegd dat je dit o.a. herkent wanneer kalveren aan elkaar of aan voorwerpen in hun omgeving gaan zuigen. Hierdoor maken ze speeksel aan die ze eigenlijk tijdens het drinken hadden moeten aanmaken. Echter dit is nergens bewezen. Maar het is wel algemeen bekend dat kalveren aan elkaar gaan zuigen wanneer ze te snel hebben gedronken. Zuigt uw kalf vaak aan andere kalveren of voorwerpen? Dan is de kans groot dat hier ook voedingsdiarree bij komt kijken.

Hoest uw kalf vaak tijdens het drinken? Dat is een teken dat de slokdarmsleuf overstroomt en er melk in de luchtpijp loopt. Het kalf laat de speen los en gaat dan hoesten.

Gepubliceerd onderzoek
Er zijn onderzoeken gedaan met Milk Bar spenen en andere commercieel verkrijgbare spenen. Op één bedrijf kregen zes groepen kalveren dezelfde hoeveelheid melk en voer en ze werden allen opgefokt op dezelfde locatie. Drie groepen dronken uit Milk Bar-spenen. Tijdens dit onderzoek werd vastgesteld dat kalverendie uit de Milk Bar-spenen dronken niet aan elkaar gingen zuigen, terwijl de kalveren die dronken uit andere spenen dit wel deden. Ook is uit dit onderzoek gebleken dat kalveren die drinken uit een Milk Bar-speen meer lactose opnemen. Daarnaast is uit veel testen gebleken dat kalveren die drinken uit een Milk Bar-speen beter aankomen.

Kalveropfok met Milk Bar in 3 stappen

Stap 1: de trainingsfase – dag 1 tot dag 3
– Geef het pasgeboren kalf zo spoedig mogelijk biestmelk met de gele Milk Bar biestspeen. Dit kan door middel van een speenfles of een speenemmer.

Stap 2: de ontwikkelingsfase – dag 3 tot dag 14
– Vervang de biestspeen door een nieuwe Milk Bar speen en hang de speen op 60 cm hoogte.

Stap 3: de groeifase – dag 14 tot het afspenen
– Zet het kalf in een groep met leeftijdsgenoten;
– Gebruik een groepsdrinkbak;
– Zorg dat de Milk Bar spenen meeverhuizen met de kalveren.

Waarom Milk Bar?
– Het kalf drinkt als bij de moeder;
– De langzame melkstroom voorkomt kalverdiarree;
– Het speeksel zorgt voor natuurlijke weerstand en betere vertering.

Meer informatie over de mogelijkheden met Milk Bar vindt u in de uitgebreide brochure.

Geïnteresseerd in Milk Bar?
Wilt u gebruik maken van de Milk Bar-systemen? Neem dan contact met ons op om de gewenste producten te bestellen.

Bron: https://www.milkbareurope.com/