Nieuwe stieren

Wij hebben weer een aantal interessante stieren toegevoegd aan onze nieuwste stierenkaart van mei 2020. Hieronder lichten wij deze stieren nader toe.

Dropshot Rf 39825
Supershot x Aiko

De zwartbonte stier De Volmer Dropshot Rf staat nieuw op onze stierenkaart. De vader van Dropshot is de internationaal veel gebruikte stiervader Supershot. Deze stier was als proefstier beschikbaar voor A 1.000,00 per dosis, daarmee staat hij sinds zijn fokstierdebuut in de top van alle internationale lijsten en de NVI (Nederlands Vlaamse Index). Supershot (Supersire x Superstition) is gefokt door Jan Brummelhuis uit het Gelderse Laren.

Jan Brummelhuis had als fokker al vroeg beschikking over het sperma van Supershot. De stier werd ingezet op De Volmer Warsi Red, een AB86 dochter van Perfect Aiko. Hieruit kwam topstier Dropshot Rf.

De dochters van Dropshot produceren veel melk met bovengemiddelde gehaltes. Het zijn ruim ontwikkelde vaarzen met een bovengemiddelde voorhand en inhoud waarbij ze veel openheid vertonen en in goede conditie zijn. De kruisvorm van de dochters is licht hellend met gemiddelde breedte. De uiers zijn rondom best en zijn prima geschikt voor automatische melksystemen.

Dropshot Rf scoort erg goed op meerdere gebruikskenmerken: 98 melksnelheid, 102 karakter, 103 uiergezondheid, 103 vruchtbaarheid en 107 geboorte-index.

Dropshot is niet alleen voor zwartbont een aanrader, met de cijfers op basis van roodbont staat Dropshot Rf op plek 3 in de ranking met 240 NVI. Bovendien is Dropshot Rf met zijn allround hoge fokwaarden met afstand de meest complete stier in de top van de roodbont ranking. Dropshot Rf heeft altijd een mooie plus voor zijn bevruchtingsresultaten.

De Volmer Dropshot NL 592640639 V: Cogent Supershot Eig: KI Kampen, Dalfsen Opname: 27 september 2016

Jalisto 769279
Balisto x Epic

Op basis van de Nederlands dochters heeft de stier Jalisto inmiddels een fokwaarde met een productie van +376kg melk met +0,20% vet en +0,22% eiwit. Jalisto scoort 104 voor zijn totale exterieur, waarbij zijn openheid en diepe ribben erg opvallen. Van de meeste Balistozonen zijn we de breedte maten wel gewend, maar bij Jalisto komt de inhoud en openheid voornamelijk van moederskant. De dochters van Jalisto zijn zeer geschikt voor robots maar met een score van 101 voor de speenlengte en een melksnelheid van 105 zijn ze zeker ook geschikt voor de melkstal.

Wanja-vg89

Applicable 769626
Silver x McCuthen

De dochters van de stier Stantons Applicable zijn jeugdige, laatrijpe vaarzen met een extra spiertje en fenomenale uiers. Ze hebben fantastische benen en de kruizen zijn perfect te noemen. De dochters zijn sterke koeien die het zeker in zich hebben om te ontwikkelen tot geweldige volwassen koeien. Applicable is aan te raden als een stier met foutloos exterieur voor breed gebruik.

Drie Applicable vaarzen bij Stantons in Canada

Yuppi 769428
Yoder x Robust

Bij de nieuwe stierindexen is stier Yuppi is met 120 punten gestegen op de NVI lijst. Deze stier van AI Total voegde daarnaast maar liefst 270 punten Inet toe aan zijn totaal.

Altacordial 772074
AltaSpring x Supersire

AltaCordial NL 751487024 V: Spring Eig: ALTA Genetics Opname: Kleine Huisjes – 6 juni 2016

Racord 780110
Racer x Log-In

Uit de koefamilie van Sully Shottle May is Racord, via de wat onbekendere stieren Racer en Log In een stier van Masterrind die aandacht verdient. Racord heeft veel kracht en inhoud met prima frame kenmerken en uitstekende kruizen. Hiermee is deze stier een echte aanwinst op onze kaart.

Stier Racord

Efrain 39820
Red Rocks Effort x Danillo

Om passende combinaties te maken heb je een diversiteit in kwaliteiten van de stieren nodig om de gewenste vooruitgang te boeken. Dit is ook de reden dat Poppe Efrain een plek krijgt op de roodbonte fokstierenkaart.

Efrain heeft geen hoge gehaltenvererving, echter heeft ook ontzettend veel goede kwaliteiten waarmee hij 205 NVI hoog in de ranking staat. Poppe Efrain vererft meer dan 2000 kg melk! Ondanks zijn lage gehalten noteert de stier 85kg vet en eiwitvererving wat goed is voor 316 inet.

Naast een extreem hoge melkvererving heeft Efrain nog veel meer kwaliteiten in huis. De stier scoort 112 op exterieurgebied. Zijn dochters zijn goed ontwikkeld en hebben de juiste balans tussen hoogtemaat, voorhand en inhoud. Het beenwerk en uier zijn goed resulterend in de bovenbalk, 110 voor uier en 109 voor de benen. De achterspeenplaatsing is vrij nauw, dit is een aandachtspunt voor robotmelkers. Efrain kan het allerbeste gebruikt worden op koeien die meer melk moeten produceren.

Poppe Effrain NL 761011059 V: Red Rocks Effort Eig: KI Kampen, Dalfsen Opname: 27 september 2016

Arino Red 769389
Archive-Red x Sympatico

De top voor exterieur, zo noemt Masterrind hun stier Arino Red. Vooral voor de roodbont showdieren is hij een echte aanvulling omdat Arino een echte melkstier is. De eerste vaarzen geven melk en dat zijn jeugdige dieren waarvan je weet dat ze door gaan groeien. De huidige score van 97 op de voorhand zal in de toekomst veranderen wanneer de koeien op latere leeftijd nogmaals gekeurd worden.

Stier Arino Red

Heeft u advies nodig voor de juiste stierkeuze? Neem dan gerust contact met ons op, wij adviseren u graag.