Stier van de maand november: Nuberon

Dick Bentsinck van leverancier Genes Diffusison over genstier Nuberon.

Nuberon

In de huidige, voor de landbouw onzekere tijden, bestaat in ieder geval één zekerheid: hogere gehalten zorgen voor meer rendement.

Een stier die op ieder melkveebedrijf kan bijdragen aan een hoger rendement is de stier Nuberon (Superhero x Silver x Gold Chip) met een vererving van maar liefst +148 kg vet + eiwit.

Dit totaal bereikt hij door een mooie melkplas (+1121 kg) te combineren met een positieve vet- (+0,40%) en eiwitvererving (+0,22%).

Naast een productie vererving die tot de verbeelding spreekt scoort Nuberon ook hoog voor de secundaire kenmerken, die hem een levensduur van +620 dagen opleveren.

Met name zijn scores voor celgetal (108), afkalfgemak (107), klauwgezondheid (104), dochtervruchtbaarheid (104) en persistentie (111) zijn uitmuntend.

Moeder van Nuberon

Nuberon fokt niet al te grote dochters (108) met veel inhoud (107) en van voor tot achter (105 voor voorhand en kruisbreedte) veel breedte in het skelet. Daarnaast vererft hij enigszins kromme benen (102), hetgeen in de huidige Holsteinpopulatie ook zeer gewenst is. Ook vererft Nuberon het A2/A2 gen en is hij met een geboortegemak van 102 geschikt als pinkenstier.

Nuberon is een Franse zoon van de Amerikaanse stier Superhero (v. Supershot), en de Franse Silver dochter Lubie. Zij komt uit een Gold Chip moeder, die op haar beurt weer afkomstig is uit een Iota moeder.

De pedigree van Lubie voert via Franse en Canadese dochters terug op de bekende stammoeder Comestar Laurie Sheik.